Bezoek aan het Eiland van Brienenoord
31 mei 2022

Al lange tijd was de Werkgroep Duurzaamheid van plan om weer eens naar het Eiland van Brienenoord te gaan. Er is daar hard gewerkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid en de diversiteit van het landschap. Als je over het eiland loopt, zijn er steeds bijzondere plekjes. In een deel van het eiland is een moerasgebied in wording, daar zijn veel vogels te vinden. Schotse hooglanders zorgen ervoor dat het eiland niet dichtgroeit. In de vlakke delen van het zandstrand is vooral het uitzicht op de rivier met zijn drukke scheepvaart en het stadscentrum boeiend. Het is goed te zien dat de Maas een getijdenrivier is: de stroming van het water is soms bijzonder sterk.  Al met al waren we heel content met ons eiland. Uit eigen observatie kan ik u melden dat de begaanbaarheid van het pad rond het eiland prima is, al was ik wel blij dat ik mijn stok had meegenomen. Er is op werkdagen geen eetgelegenheid, Gelukkig hadden we thermoskannen met koffie bij ons. Een ongekende luxe als je op een bankje zit met het schitterende panorama van rivier en stad voor je.

De verbinding met het openbaar vervoer is prima en de afstand is goed te overbruggen met de fiets. Je kunt kiezen voor de kortste en meest spectaculaire route over de Van Brienenoordbrug, maar er is ook een vlakkere route via de Willemsbrug en, helemaal leuk, is het om de Maas over te steken met het fietsveer vanaf de Oude Plantage naar de Piekstraat.

Het Eiland van Brienenoord is een aanrader!  Als u meer betrokken wilt worden bij plannen en het uitwerken bent u van harte welkom!

Namens de Duurzaamheidsgroep, Anne Gercama