Contextueel Bijbellezen over racisme
5 januari 2024

Racisme is één van de spannende maatschappelijke vraagstukken van dit moment. Hoe zit het met racisme binnen de kerken en het christendom? Hoe kunnen we een gesprek over dit onderwerp voeren waarin we recht doen aan mensen, ongeacht afkomst en kleur centraal staat?

Vanuit de Protestantse Theologische Universiteit doet Kirsten van der Ham hier onderzoek naar. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe kerkleden tegen racisme aankijken en hoe zij met mensen met andere ervaringen/meningen in gesprek kunnen gaan.

Zij zal drie avonden leiden in onze gemeente over dit onderwerp, in de vorm van een contextuele Bijbelstudie.  (1) Zien: we bespreken het onderwerp racisme. Deelnemers kunnen hun ervaringen met en/of visies op racisme delen. (2) Lezen: we lezen een Bijbelverhaal en gaan daar dieper op in. Wat herkennen wij in dit verhaal van wat we besproken hebben over racisme? (3) Doen: welke acties kunnen wij zelf doen om bij te dragen aan een rechtvaardigere wereld voor ieder mens? Waartoe inspireert dit Bijbelverhaal ons?

Er is plek voor 6-8 deelnemers, die alle bijeenkomsten meemaken. De tweede en de derde bijeenkomst zijn gezamenlijk met eenzelfde aantal deelnemers van de Holland Methodist Church. Deels zal daar dus Engels worden gesproken.

Wie wil meedoen? De bijeenkomsten zijn op de woensdagen 24 januari, 7 februari en 21 februari van 19:30 tot 21:30 in de Hoflaankerk. U kunt zich opgeven bij ds Ilse Hogeweg.

ds Marianne Bogaard