De beuk eruit!
7 februari 2024

Er stond een prachtige beuk in de tuin van de Hoflaankerk. In de zuidoostelijke hoek. Helaas, een aantal jaren geleden werd in de zomer een ‘reuzenzwam’ zichtbaar aan de voet van de stam. Een teken dat het einde nabij was, de beuk was ten dode opgeschreven.

Hij hoefde niet meteen weg. Er werden trekproeven gedaan, er kwam een rapport van vele bladzijden waarin stond dat hij nog wel een paar jaar mocht blijven staan. Maar deze zomer kwam een van de boomdeskundigen weer eens naar de Hoflaan gefietst om naar de conditie van de beuk te kijken. Hij constateerde dat het bladerdak wel erg begon uit te dunnen en adviseerde om nu toch maar een kapvergunning aan te vragen.

Niet iedereen in de Hoflaan was er blij mee dat de boom zou verdwijnen. Het was echt een heel mooie boom. Maar het risico dat hij bij een storm om zou waaien werd te groot. De schade zou aanzienlijk zijn. En natuurlijk zou er risico zijn voor de mensen die dan toevallig net in de buurt waren.

De kapvergunning werd zonder bezwaren verleend. En maandag 5 februari is de beuk neergehaald. Een flinke operatie. Er moet binnen afzienbare tijd wel een nieuwe, niet al te kleine boom worden geplant ter compensatie.

Leonard de Vos