Een lintje voor Leonard en Henny. Zó verdiend?
1 mei 2024

Tja, dan krijg je, op wat een heel gewone morgen had zullen worden, helemaal onverwacht, van de burgemeester een lintje opgespeld. Wat moet je daar nu mee? 

Om te beginnen: Het is gewoon heel leuk. Een bijzonder mooie en goed verzorgde bijeenkomst op het stadhuis. En daar verschijnen opeens familieleden, die óók zijn uitgenodigd. Vriendelijke en complimenteuze toespraakjes van de burgemeester, óók voor Henny en mij. Foto’s op het trappenhuis in het stadhuis.  

En dan naar de kerk, waar, zo had ik begrepen, een bijeenkomstje zou zijn in de kerkenraadskamer. Maar het blijkt veel groter. Gemeenteleden en nog meer familie in de versierde kerkzaal. Een toast. Een fantastisch verzorgde lunch. Cadeaus, 9 bossen bloemen. Een heleboel verhalen van mensen hóe ze met de voorbereidingen bezig zijn geweest. Langzaam dringt tot je door hoeveel mensen er in het complot zaten en hoe ze je de laatste dagen voor de uitreiking om de tuin hebben geleid.  

Ja. Het is echt leuk om zoiets mee te maken.  

Maar dan toch ook wel de vraag die je jezelf stelt. Hoe verdiend is dit eigenlijk allemaal. Er zijn toch nog wel meer mensen die heel veel doen voor de kerk, voor de voedselbank, voor vluchtelingen, voor familie. Lang niet iedereen krijgt een lintje daarvoor. Ik voel me een beetje verlegen tegenover hen. Waarom ik, waarom wij. Ik ben in ieder geval blij dat Henny tegelijk met mij een lintje heeft gehad. Want wat ik doe kan ik niet doen zonder haar. En in een aantal opzichten doet zij meer dan ik. (In andere opzichten doe ik meer dan zij.)  

En dan nu toch ook wel het gevoel dat je het moet blijven wáármaken. Burgemeester Aboutaleb zei dat we nu niet meer door het rode licht konden fietsen. Een grapje natuurlijk, maar er zit wat mij betreft wel iets waars in die woorden. Je moet nu wel doorgaan, niet versagen. 

Tja, een lintje krijgen roept vragen op. Maar we vonden het toch echt wel erg leuk. En we zijn  al die mensen uit onze gemeente die er voor ons zo’n onvergetelijke dag van hebben gemaakt heel dankbaar! 

Mede namens Henny, 
Leonard de Vos