Herinneringen aan een dierbare plek
22 juni 2023

Zo luidde de titel van het concert dat zaterdag 17 juni gehouden werd in Pro Rege, maar dit is ook wel de juiste benaming van het afgelopen weekend. Dit weekend werd iedereen in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen van het gebouw Pro Rege, er werden die zaterdagmiddag diverse activiteiten georganiseerd die de moeite waard waren. In dit verslag zijn foto’s opgenomen. Die zijn alleen te zien als u ingelogd bent.

De tentoonstelling

In één van de zalen konden bezoekers  vanaf 12.00 uur herinneringen ophalen aan de hand van foto’s van vele voorgangers, oude kerkbladen en allerlei schriften met notulen. Vele namen kwamen boven: jongensclub David en meisjesclub Davina, Sokra en Jokra. Namen van predikanten waarbij gedoopt was, catechisatie gevolgd en belijdenis gedaan. En dat gebeurde ook toen o.a. Hans van de Berg wist te vertellen dat nog steeds zijn naam in de bank gekerfd stond op de galerij, toen hij als kind uit een gezin van zes steevast met zijn ouders ter kerke ging.  En zeker toen hij een foto vond van het keukentje waar zijn moeder vele malen koffie zette om rond te delen. Ook dhr. Brandenburg vond in een receptieboek vele namen van familieleden: vader heel lang ouderling geweest en ook ooms in de kerkenraad. Allerlei verhalen kwamen boven, maar wat vooral ook bewonderd werd, waren de maquettes van toentertijd de kindernevendienst. En dat alles onder de klanken van Johannes de Heer of het Urker mannenkoor van lp’s, afgespeeld op een pick-up van Erik-Jan Teunissen.

Het concert

Om 15.00 uur verzamelde men zich in de kerkzaal waar het concert van het duo Toetsen en Fluiten, met Anna Karpenko, orgel en vleugel, en Katja Pitelina, fluiten, begon. Laurens de Visser leidde het in door te melden dat hij als amateur-organist begon onder ds. Peter van Helden en tien jaar geleden beroepsmusici mocht contracteren voor het bespelen van dit schitterende Neo Barok-orgel. Zo kwam Anna bij ons binnen en hopelijk gaat ze nooit meer weg!

We luisterden naar twee musici met een virtuoze techniek in een prachtige samenstelling van componisten. Hoe knap om zulke prachtige muziek te laten horen waarin vrolijkheid en verdriet met afscheid en ontmoeting elkaar afwisselden. Bijna aan het eind van dit concert werd het lied “Ga met God” ten gehore gebracht: hoe toepasselijk en bemoedigend!

En toen kwam er toch nog een verrassing: het gezin Den Hertog – Karpenko, Anna, Bert en Bernard, vertolkten samen de polka “Im Krapfenwald l” op een geweldige manier! Het was het tweede optreden van Bernard en hopelijk mogen er nog vele volgen! Als u het concert gemist hebt: u kunt het alsnog zien en beluisteren via onze website, zoek naar Streams van onze vieringen.

De veiling

En toen was er een veiling in zaal 7 van attributen die niet meeverhuizen en waarvan de opbrengst ten goede komt aan de voedselbank. Erik-Jan Teunissen, met Bart Reinders als assistent, bracht dit met verve en wist uiteindelijk € 1600,- op te halen door op meesterlijke wijze de prijzen op te drijven van o.a. een psalmboek uit 1888, een scheepsbel, mooie stoelen, twee strafbankjes!, 7 art-deco lampjes, vele grammofoonplaten en koffers én Bijbelse wandplaten.  Helaas wilde niemand de twee piano’s hebben en als er nog steeds niemand zich meldt, gaan ze via de trap naar beneden! Ook het drumstel bleef staan, maar daar werd uiteindelijk toch nog iemand blij mee gemaakt.

Het uitdelen van de boekjes Denkend aan Pro Rege….

Onze onvolprezen Edith Stapelkamp had daarna de taak om de herdenkingsboekjes uit te delen. Daar werden diverse mensen in het zonnetje gezet met allereerst de vormgever Leonard de Vos en de corrector Marijke van Steenis. Veel gemeenteleden hadden hun bijdragen ingeleverd met herinneringen en foto’s, maar diversen waren ook geïnterviewd. En die werden stuk voor stuk naar voren geroepen om een exemplaar in ontvangst te nemen. En om daarna door de fotograaf van De Ster gezamenlijk vereeuwigd te worden. Met de woorden : “Onderzoek alles en behoud het goede: we moeten verder met Pro Rege in ons hart” werd dit gedeelte afgesloten. Daarna bedankte Cees Steendam Arie van Dijk en Marjolein Gorissen voor alle jaren trouwe dienst. Marjolein gaat met ons mee, Arie gaat zijn eigen weg.

Daarna was iedereen wel toe aan een hapje en een drankje!

teksten Hennie van der Linden, foto’s Elsa Oosterhuis