Banken en stoelen in de Hoflaankerk
14 juli 2023

In hoogzomertijd is het meestal tamelijk rustig in het kerkelijk leven. Geen vergaderingen, geen kringen en veel mensen met vakantie. Dit jaar is het helemaal anders. Vóór 1 augustus moet Pro Rege leeg zijn. Steeds weer komen mensen opruimen en spullen afvoeren naar de stort of verhuizen naar de Hoflaankerk. En in díe kerk moet dan weer ruimte gemaakt worden om de spullen te ontvangen.

Afgelopen zondag had de oplettende kerkganger al kunnen zien dat er bij het koffiedrinken op het terras andere stoelen en tafels werden gebruikt. Dat had te maken met interne verschuivingen tussen de kleine keuken (en ‘foyer’) en de Onesimuszaal. In de Onesimuszaal zijn alle zware tafels al weg om plaats te maken voor de veel hanteerbaardere tafels uit Pro Rege. In de komende twee weken zullen die tafels en vele andere spullen uit Pro Rege naar de Onesimuszaal worden gebracht.

Zondag 16 juli zal het u misschien opvallen dat er wat banken van plek zijn gewisseld in de Hoflaankerk, en dat twee banken al langs de kant klaar staan om te worden opgehaald door een handelaar die heeft gezegd er geld voor te willen geven. De kerkrentmeesters en de kosters zijn van plan om deze meneer nog een paar banken méér mee te geven van de Waterloostraat zijde van de kerk. Daardoor ontstaat er aan de kant van ‘grote keuken’ meer ruimte waar mensen aan tafeltjes kunnen zitten of rond statafels kunnen staan. Dat is vooral als we de kerk verhuren en er een receptie is erg handig: meer bewegingsruimte. Niet alle banken aan die kant zullen verdwijnen, een stuk of zes blijven er staan.

De houten stoelen die nu nog in het middenvak staan, tegenover de preekstoel, worden vervangen door de kerkzaalstoelen uit Pro Rege. Veel mensen vinden die stoelen lekkerder zitten, en het is jammer om ze allemaal weg te doen. Maar het is weer niet praktisch om álle kerkzaalstoelen uit Pro Rege mee te nemen, want ze zijn niet stapelbaar en staan in de weg als het middenstuk van de kerkzaal moet worden leeggehaald. Er worden er een stuk of 80 overgebracht. De houten stoelen die nu nog in de kerkzaal staan worden in de kerk zodanig opgeslagen dat ze gebruikt kunnen worden als er een enkele keer juist heel veel zitruimte nodig is in de kerk. Dat is bijvoorbeeld in augustus als de Libanonschool de kerk huurt om alle nieuwe leerlingen en hun ouders te begroeten.

De Hoflaankerk heeft 4 soorten houten stoelen. Behalve de stoelen die nu nog in de kerkzaal staan, vind je in de Onesimuszaal en in de foyer nog 3 andere types. Het is de bedoeling dat 2 types helemaal verdwijnen, liefst via Marktplaats en tegen betaling. (Er blijven met de 80 stoelen die uit Pro Rege komen meer dan genoeg stoelen over voor bijna ieder scenario.)   

Deze veranderingen zijn allemaal tijdelijk. Het is de bedoeling dat een architectenbureau wordt uitgekozen dat na de zomervakantie aan het werk gaat. De architecten van dit bureau maken een plan dat aan de gemeente gepresenteerd kan worden. En daar komt volgens de Projectgroep Herinrichting Hoflaankerk en de kerkrentmeesters natuurlijk veel meer bij kijken dan wat schuiven met stoelen en banken.

Als er mensen zijn die belangstelling hebben voor stoelen uit Pro Rege die niet meer gebruikt gaan worden in de Hoflaankerk, of stoelen uit de Hoflaankerk die door de komst van stoelen uit Pro Rege overbodig zijn geworden, laat het weten aan de kosters of de kerkrentmeesters. De bedoeling is nu dat ze via Marktplaats worden aangeboden aan belangstellenden.

Leonard de Vos
(lid van de projectgroep Herinrichting)