Pro Rege als Heilig Huisje
12 juli 2022

Toen we werden gevraagd om Pro Rege als één van de Heilige Huisjes te laten fungeren tijdens de Rotterdam Architectuur Maand was dat heel eervol, maar ook spannend. Ik vroeg aan onze organisten of ze konden meewerken, maar dat zat er niet in. Er was geen Taizé‑viering te plannen en een plan om bezoekers Taizé liederen te laten zingen, mislukte. Toch wilden we bezoekers laten zien wat de mogelijkheden van Pro Rege als kerkgebouw zijn. We hebben de huurders gevraagd om bezoekers bij hun activiteiten toe te laten. Dat zou de organisaties de mogelijkheid bieden nieuwe leden te werven. Verschillende koren, zoals het Shanty koor, het Rootskoor en Bram en Saar  hebben hieraan meegewerkt, net als de Politie Harmonie Vereniging Hermandad. De tango’s werden deze keer met levende muziek uitgevoerd.

Al heel snel hadden we een mooi programma opgesteld. Op zaterdag 28 mei begonnen we met het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut, het Young Talents Orchestra en  de contrabassiste Anneke Attema (foto) als soliste. Een groot talent! Voor de middag hadden we Semih Arikan van de Turkse Muziekschool uitgenodigd. Hij liet ons kennismaken met de Turkse muziek van de Balkan tot Andalusië, muziek uit de tijd van de sultan en de republiek. Heel treffend was het optreden van Duygu Alkan, een jonge vrouw die zangles geeft aan Codarts. Haar voorouders zijn Sefardische Joden. Joodse mensen werden in de tijd van de hertog van Alva vreselijk vervolgd. Op brandstapels werden mensen levend verbrand. Vele Joden ontvluchtten het schrikbewind en vonden een veilig onderdak in Portugal of bij de sultan in Istanbul. 

Op 3 juni was er een orgelconcert met Arjan Breukhoven. Laurens de Visser waarschuwde ons een week voor het concert dat het orgel niet in orde was. Gelukkig wist Arjan het orgel gereed te maken voor het concert op 3 juni en zijn uitvoering van “Bach en zijn vrienden” was schitterend. 

Ondertussen waren er lezingen over de buitenplaatsen van Kralingen en de architectuur in onze wijk, met name van Pro Rege. Naar aanleiding van de lezingen was er een levendige discussie. In een informatiestand van de werkgroep Duurzaamheid was informatie beschikbaar over De Herenboeren, Floating Farm, Vogelklas Karel Schot en het Bureau Stadsnatuur.  Er waren ook vrijwilligers van deze organisaties aanwezig om informatie te geven. 

Al met al was het “Heilige Huisjes’ programma in Pro Rege zeer geslaagd.  Zonder meer de moeite waard.

Bij de gemeente wordt eraan gedacht het evenement volgend jaar terug te laten keren.

Anne Gercama