Serve the City, Hoflaankerk inloopkerk
15 mei 2024

Zaterdag 11 mei. Wat een gezellige dag was dat in en rond de Hoflaankerk. De topdag van de Serve the City acties die rond Hemelvaart op allerlei plekken in Rotterdam plaatsvonden. Een heerlijke zonnige en warme dag. Er gebeurde van alles. Buurtbewoners kwamen spullen brengen voor de Voedselbank. Wandelaars die de Kralingse kerkentocht liepen kwamen binnen, soms alleen voor een kop koffie of thee, maar vaker pakten ze ook een kom soep aan, een portie poffertjes en een broodje. Ook was de kerk het eindpunt van de opruimactie in de Kralingse straten. Groepjes vuilprikkers arriveerden met volle vuilniszakken en zetten zich met een goed gevoel aan de poffertjes en andere etenswaren. 

Wouter van der Bas en een vrijwilligster van Pniël bakten op het voorplein meer dan 500 poffertjes. In de kerk werden een kleine 50 kommen soep genuttigd. Kannen koffie en thee stonden voor iedereen klaar. En ondertussen speelde Arnold Zonnenberg op de vleugel —  eigen keuze en verzoeknummers — soms ook afgewisseld door een bezoeker die dan óók heel goed piano bleek te kunnen spelen.

Aan die mooie en gezellige zaterdag was een lange voorbereiding vooraf gegaan. Vijf Kralingse kerken waren daar in meer of mindere mate bij betrokken. De organisatie van de wandeling lag vooral bij de Jeruzalemkerk. Tweehonderd wandelboekjes waren er geprint. Zo’n 90 zijn er uitgedeeld bij het beginpunt van de wandeling (in de buurt van de Vlietlaan). En bij de vijf deelnemende kerken lagen nog 20 boekjes (per kerk) voor de mensen die vanaf daar de rondwandeling wilden starten. In de Hoflaankerk moesten we op zeker moment nog wat extra wandelboekjes kopiëren, er was veel belangstelling voor.

Voor de vuilprikactie tekende de Hervormde wijkgemeente. We zagen dan ook heel wat hervormde gemeenteleden arriveren met een volle vuilniszak. Marijke de Wit vertelde dat haar hand zeer deed van het hanteren van de vuilknijper. Maar ook ‘onze’ Anniek Wierenga, Ralf en Lente Hillebrand hadden meegelopen.

De organisatie van de Voedselbankinzameling lag vooral bij de Protestantse wijkgemeente en ook wel bij de EBG. Liesbeth de Boer is er heel druk mee geweest. En eigenlijk nog steeds, want het is best een langlopende actie. Eerst een inzameling bij Albert Heijn, dan inleverdagen bij de Hoflaankerk, nog tot volgende week als ook de kinderen van de NPRS nog een paar keer spullen binnen brengen. En dan nog heel wat autoritjes naar de Voedselbankwinkel.

Een actie die hier nog niet is genoemd en die niet op zaterdag is gevoerd, maar eerder in de week, was het verzorgen van een lunch in Havenzicht. De EBG, de Methodisten en (alweer) Liesbeth waren daarbij betrokken.

Het was dus een hele mooie zaterdag. Veel dank aan alle deelnemers die hebben geholpen om er een succes van te maken. Veel dank ook aan de vrijwilligers, zoals onder andere Yvonne de Jong en Nel Frankhuizen, die zich in de Hoflaankerk hebben ingezet om alle bezoekers te ontvangen met een vriendelijk woord en ze van eten en drinken te voorzien. Die dank geldt evenzeer Roelof de Wit en Jasper Snoei, van de hervormde wijkgemeente. (En nog anderen, maar ik heb niet alles gezien.) En de vrijwilligers die voor de catering hebben gezorgd en die alles weer netjes hebben opgeruimd aan het einde van de dag.

Altijd als de kerk open is blijkt weer dat veel mensen het leuk vinden om daar binnen te gaan: de kerk waar je ouders getrouwd zijn, waar je altijd met je oma kwam, waar je vroeger je vaste plek had (maar waarom kom je er nu niet meer?) of de kerk waar je altijd langs fietst maar waar je nog nooit binnen bent geweest. Ook die toevallige binnenlopers zijn goed ontvangen die zaterdag.

Leonard de Vos

(Als je op een foto klikt komt hij in zijn geheel en groter op je scherm)