Vaarwel Ilse
29 mei 2024

Het weekend van 25 en 26 mei stond in het teken van het afscheid van ds. Ilse Hogeweg. Vreugde, dankbaarheid en weemoed wisselden elkaar af.

Op zaterdag 25 mei in de middag gaf Ilse tijdens het Bach Recital door Wouter van der Wilt, mondelinge toelichting op de diverse werken van Johann Sebastiaan Bach. Zij ontpopte zich als een ware muziekkenner en verraste iedereen met deze onbekende vaardigheid.

’s Avonds was zijzelf het middelpunt tijdens een zeer geslaagde afscheidsavond. De opkomst was groot en de sfeer vol harmonie.
Samen met Jan – want daar nemen we natuurlijk ook afscheid van – genoten zij zichtbaar met volle teugen. De leden van de feestcommissie Team Trudy, Annie, Sipke, Erik-Jan en Hennie hadden grondig voorwerk verricht. Zo leidden Erik-Jan Teunissen en Trudy van As de aanwezigen door een kennisquiz. Steeds werd er een ‘Ilse vraag’ gesteld waarop men met gebruikmaking van rolfluitje of vlaggetje het antwoord kon aangeven.
De kerkenraad liet zich ook niet ongemoeid en bracht op de wijs van You never walk alone een toepasselijk lied ten gehore met als slotzin: Oók Jan gaat met je mee!
Chapeau voor de componisten Corry Toxopeus en ds. Marianne Bogaard.
En hoe prachtig was de muzikale vertolking op de vleugel en dwarsfluit waar Anna den Hertog-Karpenko en Katja Pitelina ons op trakteerden en hoe leuk de interviews die op de beamer werden getoond.
Het kon natuurlijk niet uitblijven, want herinneringen van de afgelopen 10 jaar zijn belangrijk en daarom hadden vele gemeenteleden een anekdote of iets ‘specifieks Ilse’ aan het papier toevertrouwd. Een lijvig boek werd door Hennie van der Linden overhandigd.
En een cadeau mocht zeker niet ontbreken. Nadat Hennie Ilse namens de gemeenteleden een ‘zak gouden munten’ had overhandigd ontkwam Ilse niet aan een paar pittige vragen omtrent geld in bepaalde passages uit de bijbel.
Na het dankwoord van Ilse zelf waarin zij een bijna hilarisch gedicht voorlas, ooit gemaakt door Jan tijdens een Sinterklaasviering, bleven we nog lange tijd bijeen onder het genot van een hapje (allemaal zelf gemaakt door Marjolein!) en drankje.

Zondag 26 mei
Daar was dan het officiële afscheid tijdens die mooie, indrukwekkende dienst, waarin ook de gemeenteleden van Hervormd waren genodigd. Aan het begin speelden Anna den Hertog-Karpenko en Katja Pitelina op respectievelijk de vleugel en dwarsfluit ‘Spring’ van Herman Beeftink. De cantorij verzorgde eveneens muzikale ondersteuning.

Ook mochten we ons verblijden in de vele aanwezige kinderen. In het kader van het thema ‘Als je goed luistert, hoor je het’ las Ilse de kinderen het boek met de spreeuw voor en liet voor de laatste keer de kinderkaars ontsteken.
We vierden het Licht voor deze wereld – Christus, in wiens naam we verbonden zijn. In dat Licht was ds. Ilse ook geraakt door de prachtige, speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde muziek van Wouter en zang door Ilse van der Wilt en Mirjam van den Hoek. In de Uitleg en Verkondiging blikte Ilse als dominee ook terug op de afgelopen 10 jaar. Met zorgvuldig gekozen woorden sloot zij haar tijdperk als predikant hier in Kralingen af.

Hierna volgde de mooi verwoorde gebeden door ds. Roelof de Wit, pastor Efosa, ds. Marianne Bogaard en Cynthia Haaswijk.

Het officiële moment van loslating verzorgden ds. Marianne Bogaard en ds. Roelof de Wit, waarna we het toepasselijke lied ‘Nu wij uiteengaan’ zongen.

De kinderen hadden voor prachtige kunstwerken gezorgd die zij Ilse aanboden. En de kleurrijke, zeer gevarieerde bloemenpracht, die door de gemeenteleden een voor een was samengebracht, ging natuurlijk met Ilse mee.

Na de zending en zegen waren er nog enkele toespraken en was er aansluitend gelegenheid tot een persoonlijke afscheidsgroet. En Ilse had ook nog een cadeau voor de gemeente: een schitterde lichtbak met de woorden Just Pray! Deze krijgt vast een mooie plek voor het raam.

…….en toen was er koffie met taart.

Dorothea van Santen-Kloosterman