Vakantiekerk in Passau
14 juli 2022

In mei 2022 waren we in Passau aangekomen voor een bootreis over de Donau. Na een hotelovernachting hadden we een paar uur te overbruggen voor we aan die reis konden beginnen, dus stapten we wat rond.

In de oude binnenstad, in het puntje van Beieren tegen de Oostenrijkse grens aan, komen drie rivieren bijeen: de Inn, de Ilz en de Donau. Hoewel de Inn de breedste is wordt het vervolg van deze drie stromen toch Donau genoemd, omdat de oorsprong van de Donau het verste weg ligt van Passau en de Donau het meeste water naar Passau aanvoert.

In de binnenstad bevindt zich onder andere een prachtige kathedraal in barokstijl: de St. Stephan Dom uit 1668. Het is de hoofdkerk van het bisdom Passau. De kerk heeft een orgel dat bekendstaat als één van de grootste kerkorgels ter wereld. Het heeft 17.794 pijpen met een totaal van 233 registers! In 1924 tot 1928 werd een groot orgel gebouwd door Georg Friedrich Steinmeyer en het werd uitgebreid in 1993 door Eisenbarth tot ten slotte vijf orgels en vier klokkenspelen. Alle orgels kunnen vanaf één speeltafel worden bespeeld. Er worden elk jaar vanaf 2 mei dagelijks concerten gegeven vanaf 12.00 uur.

En laten wij nu net om die tijd toevallig daar langs kuieren, een concertkaartje kopen, (want je moet de tijd toch doorkomen), en plaatsnemen in de banken.

En toen begon het orgel (beter: de orgels!) te spelen met een zo’n overweldigend geluid, met zo’n totaal beslag op de ruimte, dat het ons de adem benam!

De organist zette in met een preludium van Franz Tunder en de machtige klank uit het Hauptorgel bulderde door de barokke Dom. Verrassend genoeg bleek het grootste orgel ter wereld ook een beetje synthesizer te zijn: er twinkelde ook een carillon. Een half uur lang werden we overspoeld door werken waarvan we de namen niet wisten we en genoten! Wat een goede start van een daarna mooie reis!

Wim en Hennie van der Linden