Voedselbank Hoflaankerk naar Crooswijk
5 oktober 2023

Misschien heeft u die hele grote affiche zien hangen op het raam van de kerk. Vrijwilligers gezocht voor de supermarkt van de voedselbank! De voedselbank gaat namelijk over op een supermarkt-concept en dat betekent dat het uitgiftepunt in de Hoflaankerk gaat sluiten. Zes uitgiftepunten in Rotterdam-Noord gaan nu over naar één supermarkt op de Crooswijkseweg.

Voor de cliënten moet het een verbetering worden, zij krijgen keuze uit meer producten. Niet meer één krat die je moet overpakken in je boodschappentas, maar winkelschappen waar je zelf je boodschappen (volgens een soort puntensysteem) mag uitzoeken. En er komen ook andere producten, zoals bijvoorbeeld waspoeder en shampoo. Tot nu toe kon dat nooit in de kratten zitten vanwege de voedselwetgeving. Maar in een winkelsetting mag dat weer wel. En er kunnen nu ook meer dagverse producten geleverd worden. En het betekent ook, zo zegt de Voedselbank, minder verspilling en duurzamer handelen.

De winkel komt dus op de Crooswijkseweg. Voor een aantal cliënten, met name uit De Esch en uit Kralingseveer is dat wel ver weg. Bij een paar mensen kijken de diakenen of er voor hun een mouw aan te passen valt.

Bijna 10 jaar hebben we vanuit onze kerk pakketten kunnen verdelen, eerst een stuk of 20, in coronatijd wel 80 en nu zitten we weer op circa 65 pakketten (= ongeveer 130 mensen). Eerst vanuit het keukentje aan de achterkant en sinds het begin van de coronatijd in de kerkzaal. De stoelen schuiven we opzij en zo maken we ruimte voor de kratjes.

Al die jaren zijn er ook extra producten uitgedeeld, die door onze gemeenteleden of buurtbewoners bij de kerk waren ingeleverd. Met die acties kunnen we blijven doorgaan, want de door ons ingezamelde producten worden dan via de winkel in Crooswijk weer uitgedeeld. Extra keus en extra te verdelen. Dus voor onze gemeente stopt het nog niet!

Zo kregen we afgelopen week een telefoontje vanuit de Lambertuskerk. Zij verzamelen het hele jaar door producten voor de voedselbank en zo nu en dan geven ze dat dan door. Er was ook kleding bij, handdoeken en beddengoed. Eerlijk gezegd vinden we dat best lastig, want de Hoflaankerk heeft niet echt ruimte om ook als kledingbank te functioneren. Maar een keertje alles uitstallen en uitdelen is ook wel weer een feest. We konden veel mensen blij maken met een warme trui of leuke bloes. En alle levensmiddelen waren ook zo verdeeld.

Eind oktober is waarschijnlijk de laatste keer dat onze cliënten hun pakket in de Hoflaankerk komen ophalen. Voor een deel van de vrijwilligers is dat ook een mooie afsluiting van zoveel jaren werk. Maar er zijn ook vrijwilligers die nu in de winkel aan het werk gaan.
We kijken met veel plezier en dankbaarheid terug op de jaren van het uitgiftepunt in de Hoflaankerk.

Namens alle vrijwilligers,
Hiddo Oosterhuis, Pieter Hollebrandse en Henny Koerselman