Vogels kijken met Ilse en Sabina
11 oktober 2023

Zondag 1 oktober 2023.

Rectificatie: Vogels kijken met Ilse. Sabina had graag mee willen helpen met het voorbereiden, maar werd dat weekend door Martin verrast op een bezoekje aan Rome. Of je daar ook vogels kan zien, dat weet ik niet.

Wij gingen met een groepje van tien mensen het Kralingse bos in. Op zoek naar vogels in Rotterdam en in de bijbel. De eerste vraag was dan ook: welke vogels komen voor in de bijbel. Tja, de duif van Noach lag voor de hand, maar het was niet de eerste vogel die hij erop uit stuurde. Dat was een raaf. Voor het gemak: een grotere versie van de kraai of kauw. En overigens: hoe houd je kraaien en kauwen uit elkaar? Nou, onder andere doordat kauwen echte groepsdieren zijn en kraaien iets meer alleen opereren.

Terug naar de duif van Noach. Met een takje in zijn snavel symbool voor de vrede, de vredesduif. Maar, hoe komt dat zo? Niemand wist het. Het antwoord is Picasso. Picasso was gevraagd om voor een vredesconferentie een tekening te maken. Terwijl de aalscholvers aan de plas zich droogden in de zon en wind, kwamen er nog meer vogels uit de bijbel voorbij zoals gieren en uilen. En, o ja, toen het volk van Israël het manna uit de hemel zat was, regende het kwartels.

Aan het eind van de wandeling konden we nog door de vogelkijker van Peter en Marianne kijken en vlogen we daarna weer op huis aan.

Is getekend, uw vreemde vogel,

Jan Haas