Wie preekt er na vertrek ds Ilse?
1 mei 2024

Normaliter hebben we een paar keer per jaar een gastpredikant, maar hoe moet dat straks als ds. Ilse Hogeweg naar Capelle vertrekt? Mij kwam de naam van Trudy van As-Roest ter ore en vroeg haar ernaar.

Hoe kwam het verzoek bij jou om dit te regelen?
“Hennie van der Linden benaderde mij. Zij heeft deze taak jaren vervuld, maar vanwege voorzitterschap kerkenraad wilde ze dit graag overdragen. Ik voelde me aangesproken door haar verzoek en het leek mij een interessante taak. Overigens wel een uitdaging nu Ilse weggaat en er meer zondagen te vullen zijn.”

Hoe kwam je dan ineens aan al die gastpredikanten?
“Gelukkig had ds. Marianne Bogaard veel contacten waaruit ik kon putten en ben daar in eerste instantie mee aan het werk gegaan. Veel predikanten vinden het ook leuk om hier een Eredienst voor te gaan en Kralingen heeft toch ook altijd een beetje magische klank. Verder heb ik de predikanten benaderd die hier normaliter al als gastpredikant in een dienst voorgaan.”

Lukt het om het preekrooster vanaf 2 juni te vullen?
“Jazeker, op 1 datum na is heel 2024 al ingevuld. En ik ben nu bezig met 2025. Op 2 juni a.s. gaat ds. Peter van Helden voor en bijt daarmee het spits af. De gastpredikanten zijn heel divers. Zo komt er ook een studentenpredikant. En heel fijn zoals sommige predikanten ook meedenken bij het invullen van de preekbeurten.”

Tot wanneer blijf je deze taak uitvoeren?
“Nou eigenlijk totdat iemand anders het gaat doen. Hennie van der Linden heeft het heel lang gedaan en nu dus aan mij overgedragen. Ik vind het leuk en zodra er een nadere invulling is voor de vacature van Ilse vallen we weer terug op het reguliere rooster van een aantal keren per jaar.”

Dorothea van Santen-Kloosterman