De knopenkoning van Maasland
3 augustus 2023

Als je aan Janny Korpershoek wordt gekoppeld met het jaarlijks terugkerend kerkmaatjesritueel, dan mag je van geluk spreken. Dat vind ik wel.

Eerst maar eens even op de thee op een doordeweekse avond om een plan te bedenken.
Natuurlijk stelde ik voor om naar Maasland te gaan. Het geboortedorp van Janny, waar ze al aan vele Kralingers een rondleiding heeft gegeven. Het stond nog op mijn bucketlist.
Ik kreeg die avond meteen les 1 van de basiscursus Maasland. Het betreft de uitspraak. Ik legde de klemtoon op land, maar die moet op maas liggen. Beetje teleurstellend om dat aan iemand uit te moeten leggen die 30 jaar in Vlaardingen (buurgemeente) woonde.

Op zondag 23 juli na de kerkdienst vertrokken we per auto naar het westen. Ilse ging mee.
Eerst even naar de oude kerk, waar men nog aan het koffiedrinken was. Velen veerden op toen Janny binnen kwam. Het is een schitterende heringerichte kerk, met veel details. Trots werden we rondgeleid.
In een woning vlakbij de kerk heeft Janny gewoond. Schuin tegenover het museum, maar dat was op zondag dicht. De hoge brug, de voormalige burgemeesterswoning, het huis waar de ouders van Flip Bukman hebben gewoond (de wereld is klein), de markt rondom de kerk. Ook de autogarage van haar vader stond er nog. Janny’s vader was vertegenwoordiger van een groothandel in fournituren.
In het dorp gaf men hem de bijnaam: de knopenkoning.

We reden nog een stukje door het schitterende Midden-Delfland en namen het pontje over het Bommeer naar het Jachthuis. We genoten van het uitzicht en lieten ons de kroketten goed smaken. Janny vertelde ondertussen veel over vroeger.

Daarna reden we terug naar de Kralingseweg, waar we gezellig in de tuin nog thee hebben gedronken.

We zijn (en dat waren we al langer) onder de indruk van je heldere blik op de dingen, je open mind en je energie.
En als je vader koning was, maakt jou dat tot prinses van Maasland.
Het was een fantastische dag.

Jan Haas