Ik was vast van plan om op de fiets naar de Floating Farm te gaan, maar mijn fiets ging kapot en ik sloot me aan bij de groep die gekozen had voor het openbaar vervoer. We waren vroeg en konden alvast een kijkje nemen in de winkel. Henk en Pieter van Drunen waren er al, waarmee we met twaalf nieuwsgierige mensen waren.
Vele duizenden bezoekers tot uit China toe bezochten de farm sinds 2019. Dus hoog tijd voor onze groep! We werden opgehaald door één van de veertig vrijwilligers van de Farm, die ons een uitgebreide en interessante lezing gaf. Veel belangrijke zaken hebben geleid tot dit fenomeen: het stikstof probleem, tekort aan landbouwgrond, milieuverontreiniging, dierenwelzijn en de kloof tussen de stad en het land. Het idee is bij Minke en Peter van Wingerden ontstaan in New York, toen de stad onder water kwam te staan door de hurricane Sally in 2020. Hierdoor ontstond in het centrum van New York een tekort aan voedingsmiddelen.
Floating Farm staat voor circulair boeren. In de stad wordt superverse, eerlijke voeding aangeboden en de koeien krijgen producten van de stad aangeboden, zoals oud brood, gras dat door de gemeente is gemaaid (b.v. van het Feijenoord stadion), bierbostel (een eiwitrijk afvalproduct van de bierindustrie) en snoeimateriaal van de gemeente. De stal staat op een stabiele ponton, die daardoor met ankers op zijn plaats blijft. De energie komt van een aantal zonnepanelen, die op het water drijven. De koeien staan op de bovenste verdieping van de drijvende stal. Ze worden gemolken met een automaat, waar ze zelf naar toegaan als ze voelen dat hun uier te zwaar wordt. Op een lagere verdieping was de zuivelfabriek. Melk wordt gehomogeniseerd en gepasteuriseerd. Er wordt kaas gemaakt en yoghurt. Er zijn geen conserveermiddelen nodig. We eindigden ons bezoek in de winkel. Hier werd volop ingeslagen met heerlijke producten. Wijzelf zijn verslaafd aan de yoghurt en karnemelk.
Op de terugreis zag ik vanuit de tram de scheepshelling waar het schip De Delft nog steeds moet worden afgebouwd, de mooie terminal van de Oranje lijn, de eerste Voedselbank van Rotterdam, de koffiefabriek van Santas en de loods van Jarige Job. Allemaal plaatsen die we als duurzaamheidsgroep hebben bezocht. Eén dezer dagen gaan we weer een nieuwe bestemming kiezen.
Behalve de excursies en de doppenactie heeft de werkgroep Duurzaamheid andere aspecten. We bespreken met elkaar hoe je duurzaamheid in je dagelijks leven kunt integreren. Sommigen van ons zijn hard bezig met het verduurzamen van hun huis. We hopen dit jaar weer een bijdrage te kunnen leveren aan de Michazondag. Landelijk zijn de Groene kerken actief. Er is een platform, waar kerken aan elkaar tonen wat hun voortgang is op het gebied van Duurzaamheid. Vooral aan oude kerken is er heel wat te verspijkeren om ze energie neutraal en comfortabel te maken. Kerken die het proces hebben doorlopen kunnen een bord met de vermelding ‘Groene kerk’ krijgen. De Oranjekerk in Hillegersberg heeft deze onderscheiding al vele jaren. Van het fenomeen ‘Fairtrade’ kerk is de Laurenskerk een voorbeeld.
Voorlopig is er nog veel te beleven. U bent van harte welkom uw ideeën aan ons door te geven.
Namens de werkgroep Duurzaamheid, Anne Gercama