Hemelvaartsactie(s) in Kralingen
6 mei 2022

Het is fijn dat er dit jaar weer allerlei acties door Serve the City gehouden kunnen worden. Kerken – christenen – in actie voor de stad. Inmiddels in 12 wijken in Rotterdam organiseren zij met elkaar buurtprojecten rond Hemelvaart.
Vorige week sprak ik met diaken Liesbeth de Boer. Namens onze kerk in Protestants Kralingen fungeert zij als contactpersoon.

“Wat moet ik mij daar bij voorstellen?” vroeg ik haar.
“Nou, daar komt best een en ander bij kijken” vertelt Liesbeth. “Allereerst heb ik overleg met alle meewerkende kerken. Partners in Kralingen zijn bijvoorbeeld: De Evangelische Broedergemeente Rotterdam, de Hervormde Ge­meente Kralingen West, Kom en Zie, R.K. Lambertusparochie, de Methodist Church en wijzelf natuurlijk als Protestants Kralingen.
Inhoudelijk onderhoud ik de contacten daar waar acties worden gehouden zoals Pniël – samen met Wouter van der Bas – en heb ik overleg met de filiaalchef van Albert Heijn in het kader van de Voedselbankactie. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat alles financieel geregeld wordt. Bij de gemeente kunnen we budget aanvragen en daarvoor maak ik dan inzichtelijk wat alle acties gaan kosten.”

“Wauw, een veelomvattende taak, maar welke acties betreft het nu specifiek?”
“Allereerst hebben we natuurlijk vrijwilligers nodig om de geplande acties tot een geslaagd succes te maken. De vraag is dus: Wil jij samen met christenen uit allerlei lokale kerken Gods liefde uitdragen in Kralingen? Doe dan mee met de Serve the City Hemelvaartsactie! Je kunt meedoen als vrijwilliger bij de volgende projecten:

1. Sociale activiteiten voor bewoners van Pniël
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vullen van planten- en bloemenbakken binnen het tehuis. Veelal gebeurt dat samen met de bewoners zelf.

2. Inzameling Voedselbank
Op zaterdag 28 mei staan we bij Albert Heijn op de Oudedijk en informeren we de klanten over de actie en verzamelen vervolgens de voedselproducten bij de uitgangen. Daarnaast worden onze gemeenteleden uiteraard ook nog in de gelegenheid gesteld om voedselproducten aan te leveren bij de kerkdiensten van Hemelvaartsdag 26 mei en de zondag erna, 29 mei. Na het grote succes van vorig jaar gaan we ook weer folderen in de straten rond de Hoflaankerk. Buurtbewoners kunnen op dinsdag 24 mei en op vrijdag en zaterdag 27 en 28 mei producten inleveren bij de Hoflaankerk. ­Precieze tijden komen in de Nieuwsbrief (en in de folder, natuurlijk).

3. Havenzichtactie voor bewoners
Deze actie wordt georganiseerd door EBG, maar er zijn natuurlijk wel vrijwilligers nodig. Er wordt gedacht om per etage een wat luxere lunch uit te serveren. Deze zijn namelijk over het algemeen wat karig en in de avondmaaltijden is reeds voorzien.

4. Thee in de Tuin voor ouderen, bij de Lambertuskerk op zaterdag 28 mei.
De organisatie wordt door Kralingen West uitgevoerd, maar ook hier zijn vrijwilligers nodig. Denk aan gastheren en -vrouwen, bedieners, muzikanten en hulp bij het klaarzetten en opruimen. Naast vrijwilligers voor deze actie worden ook specifiek ouderen van harte als gast uitgenodigd.

5. Kleurplatenactie
De kleurplaten zijn vanuit alle meewerkende kerken inmiddels uitgezet en worden vervolgens weer verdeeld onder de bewoners van Pniël, Havenzicht en bereiken ook rechtstreeks een aantal brievenbussen.”

“Alles bij elkaar een ambitieus project. Waar kunnen vrijwilligers zich aanmelden?”
“Voor het aanmelden en/ of vragen kun je altijd bij mij terecht:

Liesbeth de Boer (diaken)
Telefoon 010 – 447 34 66 of 06 382 733 78.

Bij het aanmelden als vrijwilliger voor ‘Thee in de Tuin’ bij de Lambertuskerk kun je je beter rechtstreeks aanmelden bij Kralingen West via e-mailadres tindetuin@gmail.com.”

Tot slot wens ik Liesbeth veel succes met alle acties; ik hoop dat velen zich als vrijwilliger aanmelden en dat de weergoden ons goed gezind zijn.

Thea van Santen – Kloosterman