Huub Oosterhuis in Reiffen Scheid
3 augustus 2023

Vakantiekerk

Geen vakantie maar een paar dagen weg in de Elzas. Wij  maken een autotochtje en zien op een heuvel een wit kerkje met slechts enkele witte huizen liggen. Wij besluiten lopend naar het kerkje te gaan. Het blijkt een oude burcht te zijn met een kerkje en woningen. De contouren van de oude burcht en toren zijn duidelijk te herkennen. Wij lopen wat rond en genieten van het uitzicht.

De kerk St. Matthias is van oorsprong uit 1130, maar in de loop der eeuwen herbouwd, veranderd in 1489 en bijgebouwd voor het laatst in 1865-1869. De deur van de kerk staat uitnodigend open, maar het is erg donker in het voorportaal. We worden vriendelijk welkom geheten via het uitzetbord. Omdat het geen zondag is, wordt verzocht even plaats te nemen en tot rust te komen en zelf een gebed te kiezen en te lezen uit een stapeltje gekopieerde gebeden. Er zijn verzen en gebeden van Luther, Charles de Foucauld, vers 967 Sonne der Gerechtigkeit, maar wij kiezen voor een gebed van Huub Oosterhuis. Voor  € 0.50 in een automaatje gaat voor 10 minuten het licht aan en krijgen wij ook geluid.

We luisteren naar prachtige orgelmuziek en lezen het gebed van Huub Oosterhuis in het Duits, het gebed voor onze medemensen ver weg of dichtbij, voor vrede tussen volkeren, leiders en politici. Dan gaat het licht uit en zitten wij in het donker, We blijven nog even zitten en laten de woorden van Huub Oosterhuis nog even bezinken.

Lasst uns beten für alle unsere Mitmenschen, mit denen wir verbunden sind, für alle, die unserer Sorge anvertraut sind, für die Familie, die uns gegeben ist, für unsere Freunde und Lieben, für alle jene, mit denen wir täglich zu tun haben und die wir im Gebet in Deine Gegenwart versetzen, Gott.

Lasst uns beten um eine lebensfähige und menschliche Gesellschaft, um wechselseitiges Vertrauen und Solidarität überall, wo Menschen zusammenarbeiten, um Ehrlichkeit im Geschäftsleben. um gute Arbeitsbedingungen und um einen gerechten Lohn.

Lasst uns beten für jene, die zur Führung berufen wurden, dass sie das Leben der anderen sichern und nicht nachgeben der Macht, der Korruption, dem Unrecht, sondern sich einsetzen für die Armen und Benachteiligten.

Für alle, die die Weltpolitik bestimmen, dass sie bis zum äußersten versuchen, den Frieden wiederzufinden und dass sie der Vernichtung so vieler Menschen ein Ende setzen.

Yvonne en Cees de Jong