Kijkboek ‘De kerstgroep’
15 november 2023

WARMTE EN LICHT IN HET UNIEKE KIJKBOEK ‘DE KERSTGROEP’

Jan van Hulst, al 35 jaar verwoed verzamelaar van kerstgroepen, heeft onlangs – in samenwerking met Henk Koning en Nelly Vellinga-Geerlings – een grenzeloos mooi kijkboek samengesteld dat symbool staat voor kerstgroepen vanuit de hele wereld.

De presentatie vond op 4 oktober 2023 plaats in de Abdij van Egmond door Jan Hendriks – bisschop van Haarlem-Amsterdam – en precies nadat 800 jaar geleden Franciscus van Assisi in 1223 van paus Honorius III (1216-1227) toestemming kreeg om het geboortetafereel in Greccio met levende personen voor te stellen. René de Reuver, scriba van de Generale Synode Protestantse kerk was door omstandigheden verhinderd. Beiden hebben wel een voorwoord geschreven in het boek.

Voor wat meer informatie reed ik naar Krimpen a/d IJssel waar Jan samen met Jeannette Schravesande woonachtig is.

Bij binnenkomst loodste Jan mij naar de ruimte waar een deel van zijn verzameling staat opgesteld. Onder de indruk van de hoeveelheid kerstgroepen c.q. kerststallen en ook de diversiteit qua afkomst vroeg ik hem naar het begin van zijn hobby.

Jan vertelt:

“Mijn interesse dateert van lang verleden en ik was ook secretaris van Vereniging Vrienden van de Kerstgroep NL die in 2019 al 25 jaar bestond. De grote doorbraak werd destijds ook aangewakkerd door de wereldwinkels.”

Hoe kom je dan tot het uitgeven van een speciaal boek?

Wij liepen al langer rond met het idee om een kerstboek uit te geven als een soort vertaalslag van preek naar beeldtaal. De insteek was om toch vooral ook groepen in beeld te brengen vanuit alle 5 de continenten.

Vervolgens hebben we de 150 leden van onze vereniging gevraagd om foto’s van groepen aan te leveren, waar we een keuze uit hebben gemaakt. Kees van der Veer heeft van alle groepen schitterende foto’s genomen. In het boek gaat het vooral om het verhaal achter de kerstgroepen.

Het werd een kroniek met een indrukwekkende weergave van kerstgerelateerde afbeeldingen, die een ongekend brede oorsprong en vervaardiging qua materiaal vertegenwoordigen. Zo zijn er kerststallen in typisch Delfts blauw, transparant Leerdams glas, glanskatoen en eigenlijk alle grondstoffen die je je maar kunt bedenken. De 5 continenten laten een scala aan uiteenlopende uitvoeringen zien. Zo heb ik een kleurrijke Tanzaniaanse groep, maar waarbij het kindje Jezus bewust een ‘albino’ kind is.

Zelfs voetbalverenigingen in b.v. Spanje en Peru ontwierpen een kerstgroep met de Heilige Familie in clubtenue. Een heel eigentijdse Amerikaanse kerstgroep vertegenwoordigt de Millennials met Jozef die een selfie maakt, Maria die een Starbucks koffie drinkt en op het dak van de stal liggen zonnepanelen. Enfin, het is teveel om op te noemen. Het boek geeft uitgebreid inzicht.”

Welke activiteiten onderneemt de vereniging zelf?

Nou, Jan gaat er nog eens even voor zitten en vertelt:

“De vereniging is onderdeel van de Un-Foe-Preae (Universalis Foederatio Praesepistica) die in Rome zetelt en waar 21 landen aan deelnemen. Wij houden regelmatig tentoonstellingen en lezingen in kerken, hotels, buurthuizen en musea zoals bijvoorbeeld in het Belasting Museum. Verder worden er om de vier jaar internationale congressen georganiseerd. Dit jaar was dat in Sevilla, Jeannette en ikzelf waren daar kortgeleden met 850 mensen uit 17 landen”

Bent u nu na het lezen van dit interview nieuwsgierig geworden? Het 168 pagina’s tellende boek, dat een bijzonder teken van hoop wil geven in een wereld die verlangt naar warmte en licht, is verkrijgbaar bij de boekwinkel en dan natuurlijk ook bij onze dames van Amesz.

Dorothea van Santen – Kloosterman