Met SKIN naar Gospel-tentoonstelling in Utrecht
1 februari 2023

Zaterdag 21 januari waren de SKIN-kerken van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht uitgenodigd voor een gezamenlijk bezoek aan de Gospeltentoonstelling in het Catharijneconvent en een viering/concert. Ik had het voorrecht om mee te mogen. Met een dubbeldekkerbus vertrokken we van Capelsebrug: daar al begroetten de deelnemers elkaar met vrolijk ‘O Happy Days’.
Het concert in de Catharijnekerk (naast het museum) begon met de Chinese zanger Rick Wan die ‘Amazing Grace’ in het Chinees zong. Daarna drie jonge zangeressen, the Joyful Melodies. Er volgde een band met Caribische gospelmuziek, die weer een heel ander ritme en klank heeft. Als laatste zong Joany Muskiet enkele gospelsongs, waaronder ‘Freedom’. Met een hele kerk vol SKIN-gemeenteleden swingt iederéén.
Daarna had ieder de gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. Veel SKIN-kerken, ook uit Rotterdam, hebben meegewerkt aan de tentoonstelling. Wie de vele korte video’s bekijkt, ziet zéker een heel aantal bekenden voor Kralingen, van de Thanksgiving Service en vroeger de Carol Even Song. Gospelmuziek is ontstaan in de tijd van de slavernij en heeft een lange doorwerking gehad. Er is veel te ontdekken, te luisteren, te zien. Ga het zien!
Zo werd een erg grijze januarizaterdag een prachtige inspirerende dag.

Van het concert van 21 januari is een aftermovie:

YouTube player

Voor meer informatie over de tentoonstelling: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/gospel-muzikale-reis-van-kracht-en-hoop/

ds Ilse Hogeweg