Moeders voor vrede
26 oktober 2023

In deze donkere dagen kan onderstaand lied hopelijk wat verlichting brengen.

Al in 2014 had de Israëlische songwriter-zangeres Yael Deckelbaum een lied gecomponeerd in samenwerking met een groep moedige vrouwen van de vrouwenbeweging “Women Wage Peace”. Deze beweging ontstond in de zomer van 2014 gedurende de escalatie van geweld tussen Israël en de Palestijnen in verband met de militaire operatie “Tzuk Eitan”. Op 4 oktober 2016 trokken duizenden vrouwen met verschillende geloofsovertuigingen (Hebreeuwse, Moslima, Christelijke) samen op van Noord-Israël tot Jeruzalem met wat het “March of Hope”-project is geworden.

Op 19 oktober van dat jaar bereikte de optocht een piek met 4000 vrouwen, de helft Israëli en de helft Palestijnse, met een gezamenlijke oproep tot vrede voor iedereen. De optocht werd toen bijgewoond door Nobelprijswinnares voor de Vrede ‘Leymah Gbowee’, die door de verenigde kracht van vrouwen een einde heeft kunnen maken aan de Tweede Burgeroorlog in Liberia in 2003.

In deze vernieuwde versie van het lied heeft zangeres Yael een fragment van een toespraak van Leymah opgenomen, die haar steun uitspreekt voor deze vrouwenbeweging. Spijtig genoeg is vandaag, nog meer dan ooit, de oproep naar vrede die in dit lied weerklinkt een bittere noodzaak. Dit geldt trouwens voor alle volkeren in conflictsituaties vandaag, over heel de wereld. Laat dit staaltje vrouwelijk leiderschap een inspiratie wezen en hoop brengen voor een meer menselijke benadering vanuit wat ons verbindt, niet wat ons verdeelt. En muziek verbindt altijd, en overal!

Lied ingestuurd door Jeannette Schravesande, tekst artikel Hennie van der Linden