Vakantiekerk in Canterbury
28 oktober 2022

In het kader van de rubriek “Kerken op Vakantie” bezochten wij op 17 oktober de kathedraal van Canterbury in het zuidoosten van Engeland, op een half uurtje rijden vanaf de tunnel bij Folkestone. 

De geschiedenis van de kathedraal gaat terug tot het jaar 597. In dat jaar bracht Sint-Augustinus, gestuurd door paus Gregorius I, het christelijke geloof naar het Angelsaksische Engeland. Augustinus stichtte een kerk en werd de eerste aartsbisschop. In 1170 werd aartsbisschop Thomas Becket in de kathedraal vermoord en vanaf die tijd groeide Canterbury uit tot een belangrijk bedevaartsoord. In de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer zijn pelgrims onderweg van Londen naar deze kathedraal.

De vieringtoren (toren midden op de kruising van de kerk) op de kathedraal is 72 m hoog. In de crypte bevinden zich nog enkele graven. In 1500 stond hier het graf van aartsbisschop Thomas Becket, maar kort daarna werd het vernietigd. Voor de ingang van de crypte is er een herdenkingsmonument voor hem.

In de kathedraal zijn verschillende glas-in-loodramen te bewonderen, waarop onder meer heiligen zoals Petrus en Johannes, maar ook Adam en Eva zijn afgebeeld. Op de verdieping van de Abbey Chair ligt het graf van de Black Prince.

De Canterbury Cathedral, St. Augustine’s Abbey en St. Martin’s Church werden in 1988 door UNESCO als gezamenlijk werelderfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Je moet even door de souvenirwinkel en £13,- entree heen kijken, maar dan is het echt de moeite waard om de enorme lengte van het gebouw te ervaren met een rijke geschiedenis in historische achtergrond van het mooie stadje Canterbury

De moeite waard op de terugreis uit Londen! 

Petra & Erik-Jan Teunissen