Verslag Prinsenlandkring 31 augustus
7 september 2023

Voor deze bijeenkomst konden we ons verheugen op een interessant relaas van Corry en Evert Toxopeus over de wereldreis met hun gezin op zeiljacht de Totem. Hun driejarige reis begon medio juli 1998 vanaf IJmuiden. Daar waren jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan, want in tien jaar tijd is een van oorsprong Duitse reddingboot omgebouwd tot een prachtig zeilschip.

In het kader van “Round the World Rally” waren schepen uitgenodigd om mee te varen en ook werd extra bemensing van de Totem gevraagd. Het eerste traject ging naar de Expo in Lissabon. Uiteindelijk gingen er acht boten mee op wereldreis, waarbij de Totem het moederschip was vanwege alle aanwezige faciliteiten. Een geluk was dat een leraar zich aangemeld had voor de reis op de Totem. Hij was bereid om zoon Jan-Jaap les te geven met een lespakket van de Wereldschool.

Ruim twintig geïnteresseerden bij deze Prinsenlandkring beleefden een deel van de reis mee via foto’s, filmpjes en de bijbehorende verhalen van Corry en Evert. We zagen beelden van onder meer Lissabon, Madeira, St. Lucia, de doorgang door het Panamakanaal en Galapagos. Ook van de hartelijke ontvangst door de bewoners van eilanden in de Stille Zuidzee. Wat een belevenissen! De tijd vloog om en iedereen was enthousiast over de hele presentatie. Eigenlijk was dit nog maar een deel van de wereldreis. We hopen volgend jaar een vervolg te horen.

De eerstvolgende Prinsenlandkring is op donderdag 5 oktober 2023, zoals altijd in de Oosterkapel.

Elsa Oosterhuis