Vol op het Hoflaankerkorgel
14 juni 2022

Het was druk op het orgel van de Hoflaankerk zaterdagavond 7 mei 2022. Een speciaal Feestelijk Bevrijdingsconcert met als uitvoerenden Marien Stouten en Jan Peter Teeuw. Voor deze gelegenheid samen, dus tegelijkertijd, op het orgelbankje. Quattre main op het orgel, kan het vóller?

Omdat het orgelspel nu ook in beeld gebracht wordt, was het resultaat nog spectaculairder. Want zo breed is het klavier nu ook niet en dat voor vier in plaats van twee handen. En dat was niet alleen te horen maar dus ook heel goed te zien. De handen zochten trefzeker hun weg naar de juiste toetsen en dat leverde ook mooie en knappe beelden op.  Het resultaat, fraaie en dus ook heel volle melodieën met organisten die vooral sámen musiceerden. Het muzikale genoegen spatte ervan af! Nu eens geen Bach maar wel veel Valerius en allerlei ander bewerkt materiaal. Het werd een spannende en verrassend muzikale bevrijdingstour, die avond in de Hoflaankerk.

Wat rest is vooral verbazing namelijk dat, ondanks het programma en de kwaliteit van het gebodene, er toch niet meer mensen de weg naar de Hoflaankerk wisten te vinden. Natuurlijk kunt u de registratie via YouTube terugvinden maar het is natuurlijk vele malen mooier om dit echt, life mee te maken. Los hiervan, dit soort concerten kunnen niet zonder publiek, u bent gewoon nodig want zonder uw stimulerende aanwezigheid eindigt zo’n mooie traditie.

Laurens van der Ziel