Weer volop kerstvieringen
28 december 2022

Hoe vreugdevol dat we dit jaar weer alle kerstvieringen zonder beperkingen konden vieren. Na de succesvolle Adventsmaaltijd op 17 december was er de gezamenlijke Kerstnachtdienst op zaterdagavond 24 december. Samen met Hervormd Kralingen West begon de dienst al een beetje om 21.30 uur buiten op het kerkplein met warme chocolademelk, glühwein en trompet klanken van Hans de Munnik. De dienst werd voorgegaan door dominee Roelof de Wit. Voor hem was het – als nieuwe predikant in Kralingen – zijn eerste kerstdienst. Het thema was ‘De lijst en het licht’ en speciaal voor deze kerstnachtdienst was er een projectkoor samengesteld vanuit beide gemeentes. Het was fijn en mooi om samen met hen de vele kerstliederen te zingen.

Op zondagmorgen 25 december vierden we de eerste kerstdag, eveneens in de Hoflaankerk met als thema ‘Levenslicht’. Voorganger was dominee Ilse Hogeweg en zij constateerde verrukt hoe fijn het was om dit jaar weer met zoveel mensen deze kerstviering te kunnen houden. En hoe heerlijk om ook weer voluit te kunnen zingen en niet ingetogen of alleen via een klein koortje. Onder leiding van Monique van Hoof toverden de vele kinderen ‘Het wonder van kerst’ tevoorschijn middels een groot decor waarop steeds meerdere kerst items werden bevestigd. Een mooie dienst om dankbaar voor te zijn.

zondagmorgen 25 december

Tweede kerstdag maandag 26 december stond weer in het teken van het traditionele kerstconcert in de Hoflaankerk, waar om 14.00 uur onze organist Wouter van der Wilt iedereen persoonlijk van harte welkom heette. Middels de beamer hadden we goed zicht en konden genieten van het fraaie orgelspel. Geheel in het teken van de kerst maakte Wouter een kleine reis door de westerse (orgel)muziekgeschiedenis met natuurlijk vertolkingen van Bach. De improvisaties van o.a. ‘Hoe leid dit kindeke” en “Nu zijn wellekome’ daagden uit tot zachtjes mee neuriën. Verder volgden diverse kerststukken en belandden we op enig moment in New York bij, de oorspronkelijk uit Italië afkomstige, Pietro Yon. Hij maakte een prachtige ingetogen orgelbewerking van zijn eigen kerstlied ‘Gesu Bambino.’ We eindigden in Frankrijk bij Marcel Dupré die een krachtige versie van ‘Komt allen tezamen’ componeerde. Het was een bijna onstuimig en rijkelijk slot van dit overbekende lied.

Al met al was het gelukkig weer een kerst als vanouds.

Thea van Santen -Kloosterman