Beleidsplan 2025-2029 wijkgemeente Protestants Kralingen
29 mei 2025

Vastgesteld in de kerkenraadsvergadering op 20 mei 2025

Inleiding

We bouwen voort op de vorige beleidsplannen (2015-2019 en 2020-2024). De daarin geformuleerde missie is nog steeds passend:

Wij zijn een levende gemeente, waarin vieren centraal staat en waar alle generaties een plek hebben. We willen er werk van maken dat iedereen zich bij ons welkom voelt, in alle facetten van het gemeente zijn. Er zijn vele vrijwilligers in onze gemeente, met veel talenten en grote inzet. Wij weten ons verbonden met vele andere kerkgemeenschappen en organisaties in de stad en willen deze verbondenheid vormgeven en onderhouden.

Wij richten ons op al het goede dat we kunnen leren van de Bijbel, in het besef dat wij Gods kinderen zijn en dat wij bij hem genade, vrede en vreugde vinden, door Jezus Christus en de Heilige Geest.

Voor de komende vier jaar richten we ons op een aantal thema’s. Elk jaar worden deze thema’s via de jaarplanning uitgewerkt en vertaald naar concrete activiteiten.

Een kerk waar je je thuis voelt

Onze gemeente is een plaats voor de ontmoeting met elkaar en met God, een plaats om te vieren, te leren en te dienen. Waar ruimte is voor pluriformiteit, met een open en betrokken houding naar elkaar. De gemeenteleden wonen in Kralingen en in de omliggende wijken zoals Prinsenland, De Esch en Kralingse Veer.

Onze vieringen hebben een herkenbare liturgie die past bij onze gemeente en die aansluit bij de protestantse traditie. Daarnaast zijn er andersoortige, laagdrempelige vieringen voor doelgroepen die zich in de “gewone” kerkdiensten minder thuis voelen. Voorbeelden van deze doelgroepen zijn tieners en kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders. Ook zijn er diensten, die door een groep gemeenteleden worden voorbereid.  Andere vieringen met een andere dan de traditionele liturgie zijn de maandelijkse Taizé-vieringen op zondagavond. Als protestantse wijkgemeente werken we ook mee aan vieringen met migrantenkerken.

Naast de vieringen is er aandacht voor kerk zijn “door de week”. Via tal van activiteiten stimuleren we de ontmoeting met elkaar, zowel in de kerk als op andere plekken, bijvoorbeeld bij mensen thuis. De activiteiten sluiten aan bij de verschillende doelgroepen, zoals bijvoorbeeld dertigers, tieners, vijftigers, mensen rond de pensioenleeftijd of ouderen die zondags niet naar de kerk kunnen komen. Voorbeelden zijn gezamenlijke maaltijden, gespreksavonden, huiskamergesprekken, ouderenmiddagen, een project voor de jeugd op de woensdagmiddag, en het kerkmaatjesproject. Behalve “omzien naar elkaar” willen we ook een lerende gemeente zijn via gesprekskringen rond een thema en via catechese.

Een kerk waar je je veilig voelt

We willen ons gedrag laten passen bij de boodschap van het christelijk geloof. Daarom hebben we een gedragscode ingesteld voor de organisatie als geheel en voor elke professionele en vrijwillige medewerker, ambtsdrager of niet-ambtsdrager. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze kerkgemeenschap aanspreekbaar. De gedragscode is voor iedereen zichtbaar op onze website.

Bij ongepast gedrag, of bij twijfel over gedrag van onszelf of van een ander, kan contact gezocht worden met een van de twee door onze gemeente aangestelde vertrouwenspersonen, voor nader beraad.

Open naar andere kerken, buurt en stad

We zijn een gemeente die, als goede buur, open en gastvrij wil zijn naar andere kerken, andere geloofsgemeenschappen en instellingen (bijvoorbeeld Verpleeghuis Pniël) in onze wijk (daarmee bedoelen we het hele gebied waarin we kerk zijn).
We zoeken naar mogelijkheden om samen met andere kerken op te trekken bij bijzondere kerkdiensten en (diaconale) projecten. Keuzes zijn daarbij nodig. We hebben maar beperkte capaciteit en kennis. Het apart benaderen van de studenten die in onze wijk wonen of hechter samenwerken met kerken buiten de wijk heeft daarom geen prioriteit. Wel hechten we aan het contact met het studentenpastoraat. We willen ook betrokken zijn op de wijk en stad via diaconale projecten, bijvoorbeeld de Voedselbank en andere diaconale initiatieven (b.v. Samen010, Kerkplein). Onze openheid vergroten betekent ook dat we ”zichtbaar” moeten zijn. Dit vraagt om een goede externe communicatie die effectief gebruik maakt van de sociale media. Met het oog op deze betrokkenheid zoeken we naar een kerkelijk werker die ons helpt zichtbaarder te zijn en meer aanwezig in de wijk. De predikant zal zich meer richten op het vieren, leren en dienen in de gemeente zelf.

Na de fusie en financiën

Na de fusie tussen Gereformeerd en Hervormd, is er één Protestantse Gemeente te Rotterdam Kralingen ontstaan, met twee wijkgemeenten: Protestants Kralingen en Hervormd Kralingen. Deze twee wijkgemeenten functioneren zelfstandig, met behoud van eigen identiteit. Een aantal diensten wordt samen gevierd, op Hemelvaartsdag, in de Kerstnacht en met Oudjaar.
Waar mogelijk zoeken we verdere samenwerking.
De verantwoordelijkheid voor financiën, gebouwen, vermogensrechtelijke en juridische zaken ligt op het centrale niveau van de Algemene Kerkenraad.

Sinds de verkoop van Pro Rege, houden we onze erediensten iedere week in de Hoflaankerk.
We gaan door met het gezonder maken van de financiën. Na het vertrek van ds. Ilse Hogeweg hebben we besloten slechts één predikantsplaats, die van ds. Marianne Bogaard te behouden en uit te breiden naar voltijds. Daarnaast is er plaats voor de al genoemde kerkelijk werker met een missionaire opdracht in de omringende wijk.

Na de komende herinrichting van de Hoflaankerk zal ons kerkgebouw duurzamer zijn en ruimte bieden aan diverse mogelijkheden tot verhuur. Een belangrijke doelstelling van de herinrichting is dat het makkelijker wordt het gebouw met meerdere partijen te gebruiken, zowel op de zondagmorgen als doordeweeks. Ook willen we het meer beschikbaar stellen voor de buurt.

Bestuur en organisatie

In onze gemeente zijn veel activiteiten en initiatieven. Wij zijn dankbaar voor het vele werk dat wordt verzet, vaak door een kleine groep vrijwilligers. Dit is het gevolg van de drukke levens van velen en de vergrijzing van de gemeente. We streven naar vernieuwing in organisatie en bestuur door flexibele invulling van taken, waardoor het voor gemeenteleden aantrekkelijker wordt om ambtsdrager te worden of een andere taak op zich te nemen.