11 november 2023 | 15:00
Hoflaankerk

Op zaterdag 11 november kunt u weer in onze eigen monumentale Hoflaankerk van een prachtig orgelconcert genieten. Daar zal Wouter van der Wilt op het neo-barokke Van Vulpenorgel fantastische muziek ten gehore brengen. Trakteer uzelf op deze muzikale herfst zaterdagmiddag. De koffie staat klaar, de toegang is gratis met vrijwillige bijdrage na afloop.

Wouter heeft er weer zin in! Bovendien is het een extra bijzondere dag, want het is zijn verjaardag. Hij vertelt enthousiast:

“Ik heb ook muziek uitgezocht die al sinds mijn jeugd een bijzondere rol voor me heeft gespeeld. Bach’s 5e triosonate fascineert me al sinds mijn kindertijd. De blijdschap van de telkens over elkaar heen duikende stemmen in het eerste deel, de prachtige melodische lijnen in het tweede deel en het resolute en opnieuw opgewekte slotdeel is voor mij nog even boeiend als 30 jaar geleden. Dat laatste geldt ook voor het prachtige Vater Unser van Georg Böhm en het kleurrijke praeludium in G van Dietrich Buxtehude. Daarnaast klinkt ook Bach’s laatste koraalbewerking Vor deinen Thron tret’ ich hiermit.”

Op het programma staat barokmuziek van Johann Sebastian Bach, zijn twee inspiratiebronnen Dietrich Buxtehude en Georg Böhm én de laat romantische componist Max Reger, dit jaar 150 jaar geleden geboren. Voor Reger was de muziek van Bach een groot voorbeeld, zowel in zijn voorliefde voor het Lutherse kerklied als voor contrapuntische vormen zoals de fuga. In Regers 2e orgelsonate is de invloed van Bach vooral duidelijk door de meesterlijke beheersing van het contrapunt (= de kunst van het meestemmig componeren, waarbij de verschillende stemmen en onafhankelijke melodiën met elkaar worden gecombineerd). Daarnaast daalt aan het slot van deel 2, de Invocation (= aanroep) het Koraal Von Himmel hoch, da komm ich her vanuit de hoogte op ons neer.

Dorothea van Santen – Kloosterman