21 maart 2024 | 19:30 21:30
Hoflaankerk

Er worden doorlopend nieuwe films gemaakt, ook films die iets te zeggen hebben en inspireren. Na verloop van tijd verdwijnen ze echter weer uit de bioscoop en raken in de vergetelheid. De film Patch Adams uit 1998 is zo’n film, een parel!

De film gaat over het leven van Hunter ‘Patch’ Adams, stichter van het Gesundheit Institute in 1971. In datzelfde jaar behaalt hij zijn artsendiploma. Hij heeft de overtuiging  dat de gezondheid van een persoon niet apart gezien kan worden van de gezondheid van zijn familie, de gemeenschap en de wereld. Zijn ideeën leidden in 1985 tot de oprichting van de Amerikaanse ziekenhuisclowns-organisatie Clown Care Unit en in Nederland tot de Cliniclowns en Mediclowns.

Het verhaal in het kort: na een kort verblijf in een psychiatrische instelling, besluit Patch Adams dokter te worden. Hij heeft de overtuiging dat gelukkige en lachende patiënten sneller genezen dan anderen en wordt meteen het buitenbeentje op de campus. Wanneer hij zijn theorie wil toepassen tijdens zijn studie, stuit hij op fel verzet en afkeer van de decaan. Dit weerhoudt hem er niet van om met zijn vriend Truman en zijn aanvankelijk sceptische medestudente Carin vrolijke bezoekjes te brengen aan de patiënten in het ziekenhuis. Maar Patch wil meer …

Hij droomt van een eigen onafhankelijk en vrij ziekenhuis waar patiënten geen nummer zijn, maar echte mensen. Lachende echte mensen.

Een bijzondere film, over een bijzonder mens. Een film met veel humor, een film die je niet mag missen!