Jan van Hulst heeft een fantastische verzameling van kerststallen van over de hele wereld. Op de foto hierboven ziet u een Ethiopische kerstgroep. Deze kerstperiode laat Jan ons in de Hoflaankerk meegenieten van een aantal bijzondere kerststallen.
Op 23, 24, 27, 28 en 29 december bent u van harte welkom tussen 14 en 17 uur.
Het is in 2023 achthonderd jaar gelden dat Franciscus van Assisi de kerststal met figuranten introduceerde. Vervolgens ontstond de kerststal met beelden. Missionarissen namen deze mee op hun zendingsreizen. Ieder volk heeft op eigen wijze invulling gegeven aan de kerststal.
In de kerk kunt u o.a. kerststallen zien uit Polen, Peru en Tsjechië. Heel bijzonder is ook dat een terracottagroep uit het onlangs gesloten klooster in Haastrecht nu in voor het eerst buiten het klooster te zien zal zijn.
Hieronder geeft Jan nog wat meer informatie:
Terracottagroep in de Hoflaankerk
Bijna 100 jaar was de congregatie van de Passionisten in het klooster van Haastrecht gevestigd. Afgelopen maand sloot het klooster zijn deuren en vertrokken de zes overgebleven paters. Het klooster wordt nu verbouwd tot een zorginstelling, Het gebouw moest helemaal leeggehaald worden en ook de grote kerstgroep moest weg. De paters waren erg gehecht aan deze groep van terracotta, die in 1964 was gemaakt door abt Wilhelmus (Wim) Reijnders. Hij was een niet onverdienstelijke kunstenaar die ook de kruiswegstatie in de kapel voor zijn rekening nam. De wens van de paters was dat de groep bij elkaar zou blijven, maar de abt heeft wel een klein schaapje (als aandenken) zelf gehouden. Ongetwijfeld doet het de paters goed dat hun groep nu geëxposeerd wordt in onze kerk.
Op de tentoonstelling ziet u verder o.a.:
Uit Polen een “szopka”: de Mariakerk uit Krakow gemaakt van karton en beplakt met zilverpapier. Achter een van de nissen vindt u een verborgen kerstgroepje omdat godsdienst toen van staatswege verboden was.
Vele landen beelden het kerstgebeuren ook af in een ei: immers een ei is het symbool van de vruchtbaarheid. Het nieuwe leven begint met de komst van het kind.
Uit Peru zien we een retabel, te vergelijken met een altaar in de kerk, waarvan de deurtjes open kunnen tijdens de dienst. De retabel bestaat uit twee verdiepingen: op de bovenste etage treft u het geboorteverhaal aan, op de tweede de mens in zijn werkomgeving, hier het maisveld, die dicht bij het kindje Jezus wil zijn.
Uit Tsjechië komt de kerststal voor de arme mens. Deze papieren kerststallen waren in aanschaf vrij goedkoop en voor iedereen bereikbaar. De geëxposeerde kerststal op de tentoonstelling zit in een houten drieluik.