Kerkmaatjes ’22 | de verslagen
21 oktober 2022

Miriam de Jong-Roodhorst en Riny Torn

Nadat we eerst gezellig in de tuin van de Hoflaankerk koffie hadden gedronken ontmoetten Miriam en ik elkaar bij Arboretum Trompenburg.

Hoewel we elkaar altijd vriendelijk groeten hadden we nog nooit met elkaar gesproken.

Hier was nu volop gelegenheid voor. We liepen al vertellend door de mooie tuin, zo nu en dan stilstaand om hele oude boomstammen te bewonderen, kleurige herfstbloemen, de herfststijlloos en nog veel meer moois.

Maar bij dit tuinbezoek stond toch de ontmoeting voorop. Fijn om zo te praten met elkaar over ons leven, gezin, werk en hobby’s. Het goede wat we in de kerk ervaren en natuurlijk dachten we aan vader Gijs.

Aangekomen bij het theehuis hebben we nog lekker geluncht.

Het was goed om van elkaar te horen dat er, ondanks alles, veel is om blij mee te zijn. Kortom : een fijne ontmoeting.

Links Riny, rechts Miriam

WAT EEN LEUKE MIDDAG WERD HET!

Pauze bij het Kralingse Bos
De bus

Het begon, toen Chiel Bakker mij belde met de vraag: “Hennie, gaan we weer met de bus??”

Wat vorig jaar spontaan ontstond, werd deze zaterdagmiddag in augustus voortgezet: Chiel mocht een bus ‘lenen’ van zorginstelling De Burcht waarin we 7 mensen konden meenemen + rollators!

Vanaf de kansel, de nieuwsbrief en de website was gevraagd om je op te geven, maar pas na een telefoontje van mij kon ik de meeste mensen overtuigen van het feit dat het kon, met alle daarbij behorende zorg, vooral van Chiel!

Vanaf één uur haalden we iedereen op en reden we sightseeing door Rotterdam: via Kralingen, Coolsingel, Erasmusbrug, Maastunnel, Strevelsweg, Zuidplein, De Kuip en over de Brienenoordbrug weer terug om bij het Kralingse bos uit te stappen voor koffie/ thee met appeltaart!

Rond vijf uur was iedereen weer terug.

Wat een leuke middag was het!

Jenny Staal en Marieke Bukman

Het was een geslaagde kennismaking, samen naar Hoek van Holland!
De foto’s zijn er getuige van.

Marieke linksonder, Jenny daarnaast

Joleen Vetter en Erik-Jan Teunissen

Op 20 september gingen Joleen en ik geheel onverwacht koffie drinken bij het hoofdkantoor van De Voedselbank in Rotterdam.  Daar konden we kennismaken met de werkwijze en sfeer bij het distributiecentrum én waar de koffie en de koek goed smaakten.

Mooie verhalen over het bijzonder onderwijs waar Joleen zo lang in heeft gewerkt, haar kinderen en inmiddels 7 kleinkinderen. Een daarvan woont tijdelijk bij haar in huis in verband met studie. Het houdt haar jong en bij de tijd. We sloten de dag mooi af op het zonnige terras met een goed gesprek over de aanstaande fusie en onze fijne gemeente. Op naar een volgende kennismaking. 

Erik-Jan en Joleen

Petra Teunissen en Marrie Boot

Petra links en Marrie rechts

Wat is dat toch een leuk initiatief die kerkmaatjes!

Marrie Boot en ik hebben op een maandag een gezellige ochtend gehad.
Een heerlijke wandeling in het zonnetje door ons mooie Kralingse bos en op het fijne terras van de ‘Tuin’ koffie gedronken met wat lekkers. 
We hadden heel wat de kletsen. 

Op naar de volgende keer!

Nadja van Muijen en Corry Toxopeus

Op donderdagochtend 22 september 2022 zijn we samen met Corry’s hond Lizzy op pad gegaan voor een wandeling in het Kralingse bos.

Het was een mooie, zonnige dag. We hebben heel fijn met elkaar kunnen praten.
Bij Restaurant De Tuin hebben we buiten op het terras ons gesprek voortgezet onder het genot van koffie met gebak!
Het was heel prettig om via ‘kerkmaatjes’ elkaar op een andere manier te leren kennen.

Helaas zijn wij vergeten een foto te maken!

Zo maar een foto van ‘De Tuin’.

Nel Lith en Cees Steendam

Zo maar een foto in
de Charlotte de Bourbonlaan

Op een bloedhete dag ergens eind augustus werd ik, na een telefonische afspraak, vriendelijk ontvangen op de Charlotte de Bourbonlaan door Nel Lith. We hadden elkaar nooit eerder ontmoet. Nel had tevoren wel even bij een bevriend gemeentelid geïnformeerd of ik wel echt bij de gemeente hoorde en die had haar gelukkig helemaal gerust gesteld. In haar achtertuin, onder de parasol, met gemberkoek en koel water, werd het een mooi en gezellig gesprek. Nel vertelde met humor over haar verzetswerk als koerierster waarvoor ze zelfs haar opleiding tot verpleegster in het Eudokia-ziekenhuis had afgebroken. En hoe het er vroeger in Kralingen aan toe ging. Door haar leeftijd – 96 – komt ze al jaren niet meer in de kerk. Wat me opviel was hoe reëel en nuchter ze tegen de laatste ontwikkelingen in de gemeente aankeek. Natuurlijk moeten we samengaan en jammer dat er geen papieren Caleidoscoop meer is, maar ja het is niet anders.
Het was een fijn gesprek met deze kwieke dame, die me weer eens deed beseffen dat de kring van mensen die betrokken zijn bij onze gemeente veel wijder is dan degenen die op zondag in de dienst zijn.

Annet Groeneveld en Dorothea van Santen

Links Dorothea, rechts Annet
Het depot van binnen

Op zaterdag 17 september rond 11.00 uur vond onze leuke, aangename ontmoeting plaats. We troffen elkaar tegenover de ingang van ‘Het Depot’ in het Museumpark. 

Een bezoekje aan dit kunstdepot stond al langer op het verlanglijstje van ons beiden, dus de afspraak was snel gemaakt.

Een ontzettend leuke manier om samen de ochtend door te brengen. 

We startten met koffie in het – op de bovenste verdieping gelegen –    restaurant. Tijdens dit kopje koffie, uiteraard met vers appelgebak,   hebben we elkaar over het wel en wee en het toen en nu van ons leven verteld.

Gezellig, luchtig en geïnteresseerd in elkaar. De stad Rotterdam, onze dochters, interesse in de mens en de omgeving en hoe we beiden in de Hoflaankerk terecht waren gekomen. Er was veel wat ons bond.

Alvorens we het Depot inhoudelijk gingen bekijken wandelden we over het dakterras en verbaasden ons over de volwassen berken en andere beplanting. Wow… en wat een prachtig uitzicht over onze stad.

Het Depot verraste ons, wat een gebouw en hoe bijzonder tentoongesteld voor publiek. Het is prachtig, al die verdiepingen, al die doorkijkjes, de ingenieuze manier van – in feite – tijdelijk opslaan, maar ook de tentoongestelde ‘vrijhangende’ kunstwerken. Bijzonder om deze nu eens van álle kanten te kunnen bekijken. Kortom een echte aanrader voor wie nog niet is geweest. Wat mij betreft een geslaagde maatjes-match in (wederzijds) fijn gezelschap!

Nico van Veen en Jeanette Doorduijn

Zondag 21 augustus was de dag! Nico en ik hadden afgesproken om na de kerkdienst en koffie samen de stad in te gaan. Het was een prachtige zomerdag, zonnig, maar niet meer zo extreem heet als het de weken ervoor was geweest.

We namen de metro naar Blaak en liepen al kletsend naar het eerste toeristische punt in Rotterdam: de kubuswoningen. Het was erg leuk dat ik daar iets aan Nico kon laten zien, dat hij nog niet kende: het SCHAAKSTUKKEN Museum. Je vindt dit museum in een van de kubuswoningen. Het is klein, maar zoals je op de foto kunt zien staat het vol met schaakstukken van “all over de world”. Voor een kleine bijdrage kun je rondsnuffelen en jezelf verbazen. Voor liefhebbers: ze verkopen er ook een “Rotterdams schaakspel”. Koning is de Euromast, koningin de Erasmusbrug. De pionnen zijn kubuswoningen.

Hierna wandelden we naar de Markthal, en vervolgens naar de Laurenskerk. Daar toonde Nico mij iets wat ik nog niet eerder had gezien, namelijk  een ‘monument’ vlakbij de plaats waar vroeger Erasmus had gewoond. Je kunt er allerlei spreuken van Erasmus lezen. Het staat naast de Laurenskerk. En voor de Laurenskerk staat het beroemde beeld van Erasmus. Dit blijkt niet het eerste beeld te zijn. Lees de toelichting maar bij het beeld. Maar die informatie had Nico, als voormalige stadsgids, mij al verteld.

Hierna liepen we nog richting de Maas, waar we een rivier-cruise boot zagen liggen. Nico vertelde dat hij hoopte ook met zo’n schip een vakantie te gaan vieren, als het water in de Donau niet nóg verder zou zakken. Ik weet dat hij inmiddels van zijn reisje genoten heeft!

Onze middag eindigde met heerlijke poffertjes. We gaan vast nog een keer een gezellige middag wandelen.

Nico in het schaakstukkenmuseum
Het ‘andere’ Erasmusmonument