Lichtdragers
1 december 2023

In de tijd van advent richten we ons op een waakzaam, aandachtig leven. We worden opgeroepen om ons te richten op de vrede van God, die er ís, altijd, ook in deze tijd van zo veel zorgen, oorlog en verdriet. Aan ons wordt gevraagd om het licht van God te bewaren en te delen. Om elkaar tot licht en hulp te zijn.

Elk jaar worden op 10 december, dag van de mensenrechten, de Nobelprijzen uitgereikt. Dit jaar zal de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt worden aan een vertegenwoordiger voor de Iraanse Narges Mohammadi. Narges Mohammadi zit een jarenlange gevangenisstraf uit in de beruchte Evingevangenis  – zij zal de prijs niet zelf in ontvangst kunnen nemen. Al decennia lang zet zij zich in voor mensenrechten. Haar 12jarige tweelingdochters heeft zij al zo lang niet meer gezien, dat ze geen beeld meer van hen heeft. Zij is mishandeld, kreeg doodsbedreigingen en haar wordt noodzakelijke medische hulp ontzegd. Toch heeft zij de moed om door te gaan om op te komen, om zelfs in en vanuit de gevangenis actie te voeren. Zij zei in een zeldzaam interview: ‘Hoe meer ze mij straffen, hoe meer ze van mij afnemen, hoe vastberadener ik word om te vechten totdat we democratie en vrijheid bereiken en niets minder.’  Ze organiseerde protesten en sit-ins in de gevangenis nadat Iraniërs in opstand kwamen na de dood in detentie van Jahsa Amini in september 2022, die haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen.

Als wij ons richten op een waakzaam, aandachtig leven, dan is het goed om ons te laten inspireren door mensen zoals Narges Mohammadi. Zij is een bijzonder moedige vrouw, van wie uitzonderlijk veel gevraagd wordt. Maar als het haar lukt om dit alles zo vol te houden, voor recht en gerechtigheid….waarom zouden wij niet ónze opdrachten in onze levens volhouden?

Het is belangrijk om te weten wie voor jou een inspiratie kan zijn, wie aan jou een voorbeeld geeft, van wie je kunt leren hoe te blijven staan in deze donkere wereld. Er zijn vrouwen en mannen die heldinnen en helden zijn voor gerechtigheid en vrede. Zij zijn zéker lichtdragers van wie wij het licht mogen delen.

Ook in deze maand ontvingen drie Oekraïense tieners de kindervredesprijs.  Sofiia Tereshchenko, Anastasiia Feskova en Anastasiia Demchenko waren samen bezig aan een opdracht om een app te ontwikkelen, toen Rusland Oekraïne binnenviel, en er een grote vluchtelingenstroom op gang kwam. Deze drie tienermeiden slaagden er in, terwijl zij zelf op de vlucht waren, om twee apps te bouwen voor andere Oekraïense kinderen en tieners die in een ander land terechtgekomen zijn. De app ‘Refee’ helpt kinderen van 4 tot 11 jaar alle informatie te vinden om zich veilig te kunnen voelen in hun nieuwe gastland en om toegang te krijgen tot basisbehoeften als veiligheid, voedsel en onderdak. De app ‘SVITY’ richt zich op jongeren vanaf 16 jaar die moeite hebben om te integreren in hun nieuwe land, en helpt om contact te leggen met andere vluchtelingenkinderen.

Er is veel om de toekomst somber in te zien, en grote zorgen te hebben voor onze samenleving. De Iraanse Narges Mohammadi en de drie Oekraïense tieners bewaren ons er voor, om te oordelen dat alles hopeloos is, en dat het geen zin heeft om je in te zetten voor recht en vrede. Sterker nog, zij vragen ons om juist in actie te komen. Om met onze handtekening om vrijlating te vragen, en om op te komen voor de positie van de extra kwetsbare vluchtelingenkinderen op deze wereld (40% van de vluchtelingen wereldwijd is kind, 1 op de 11 is zonder ouder). Er is geen tijd om wanhopig te worden. Licht moet worden gedeeld en verder gedragen worden.

Ik wens u een aandachtige en waakzame adventstijd!
ds Ilse Hogeweg

Uw kribbe blinkt in de nacht
met een ongekende pracht.
Het geloof leeft in dat licht
waarvoor al het duister zwicht.

Lied 433:4