Wat heb jij over voor de toekomst?
4 oktober 2021
Patriarch Bartholomeus (van de oosters orthodoxe kerken), paus Franciscus en aartsbisschop Welby (van de Anglicaanse kerk) deden een gezamenlijke oproep om het klimaat en de toekomst van deze wereld te redden. In Glasgow wordt van 1 tot 12 november de klimaattop gehouden. Niet eerder werkten deze kerkleiders samen, niet eerder werd zo’n dringende oproep richting de regeringsleiders en alle aardbewoners gedaan. ‘Er is geen moment te verliezen. We moeten beslissen welke wereld wij willen overdragen aan de volgende generatie. Deuteronomium 30:19. Kies voor het leven, voor uw eigen toekomst en die van uw nakomelingen. Wij moeten kiezen om anders te leven; wij moeten het leven kiezen.’ We hebben dit jaar zo vele natuurrampen gezien. De dag van morgen kan nog veel erger worden, als wij onze keuzes niet veranderen. De drie kerkleiders vragen iedereen om zich in te zetten, ieder naar eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden. ‘De zorg voor Gods schepping is een spirituele opdracht, die vraagt om het antwoord van onze inzet. Dit is een kritiek moment. De toekomst van onze kinderen en de toekomst van ons gezamenlijk huis hangt er van af.’

Ter voorbereiding op de klimaattop in Glasgow wordt een pelgrimstocht gehouden. Deze is in augustus begonnen in Polen, een groep van 30 pelgrims maakt de hele tocht. Van 30 september tot 11 oktober komt de klimaatpelgrimstocht door Nederland. Op 10 oktober is er de mogelijkheid om mee te lopen in de Klimaatmars (van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp – zie de website van de Groene Kerken). Dat wij leven in een kritieke tijd als het gaat om beslissingen over het klimaat, is ieder duidelijk die het nieuws volgt. Dat daarvoor onze inzet gevraagd wordt, is ook duidelijk. Het vervult mij elk jaar met respect en nederigheid, als het aantal milieuactivisten wordt genoemd dat is vermoord vanwege hun inzet voor een betere omgang met de aarde.

Jorge Enrique Oramas zag hoe illegale goudmijnbouw het Farallones-gebergte in Colombia vernielde. Het Farallones-gebergte is een gebied met regenwoud, zeldzame apen en vogels. Oramas coördineerde de oppositie tegen mijnbouw. Hij was zijn leven lang een leider op het platteland, deed wat hij kon om vrede onder de gemeenschappen te bevorderen en mensen aan hun recht te laten komen. Hij gaf voorlichting hoe families biologisch gewassen konden verbouwen, liet hen proeven en zien wat er kon. Op zaterdagavond 16 mei 2020 werd hij in zijn huis doodgeschoten, 70 jaar oud. Jorge Enrique Oramas is één van de 227 vermoorde milieuactivisten (van wie het lot bekend is).

Als er zo vele mensen zijn, met zo grote inzet voor deze aarde, die bereid zijn om zo veel gevaar te lopen, wat zouden wij dan aarzelen om onze levensstijl te veranderen? Het is tijd, het is nodig, om nú anders te gaan leven. Voor alle kinderen. Voor onze zuster, moeder aarde – om met die andere Franciscus te spreken in zijn Zonnelied. Voor zuster water en broeder wind. Prijs en zegen mijn Heer, en dank en dien Hem in grote nederigheid.

ds Ilse Hogeweg

 

 

Wake voor Jorge Enrique Oramas
Hierboven: Wake voor de vermoorde Jorge Enrique Oramas

Hieronder: De kerkleiders bijeen