Mijn toekomst is Roos
9 juni 2023

Afgelopen week presenteerde Hinke van Abbema haar derde Young Adult (jongeren-)-roman ‘Mijn toekomst is Roos’. Hinke van Abbema is eerder bij ons voorgegaan in diensten en heeft een avond verzorgd over: zijn wij echt een LHBT+-veilige gemeente? ‘Mijn toekomst is Roos’ gaat over Peter, die er achter komt dat hij transgender is. Van zijn beste vriend Lucas krijgt hij een nieuwe naam: Roos. Roos zal als meisje de middelbare school beginnen. Maar natuurlijk komt alles in beweging – en wat doet het met de vriendschap tussen Lucas en Roos? ‘Mijn toekomst is Roos’ werd gepresenteerd in de Bibliotheek Rotterdam. Veel van de voor deze roman geïnterviewde transgender jongeren waren daar bij. Hinke zong samen met haar echtgenoot Martin Geertsma het lied waarmee de roman begint (uit de Netflixserie Julie and the Phantoms). Daarnaast had Martin als singersongwriter een mooi en ontroerend lied over Roos geschreven. 

Er zijn maar erg weinig romans waarin het thema transgender voorkomt. Hinke reikt ons een integer boek aan, om je te verdiepen in wat dit betekent voor jonge mensen en hun omgeving, en je eigen perspectief te onderzoeken, nieuwe vragen en antwoorden te vinden. Een mooi en belangrijk boek voor alle leeftijden (niet alleen Young Adult).

ds Ilse Hogeweg

Hinke concentreert zich op dit moment op haar werk als schrijver en LHBT+-pastor, en heeft jammergenoeg voorlopig geen gelegenheid om bij ons voor te gaan.